AMED/MED GÜNDEM- Meclis Eş Sözcüsü Demet Ceylan, Kadın Şoförler, Yolcular ve Atölye Kursiyerleri Med Gündem Sorularını Yanıtladı.

Med Gündem

Kadın Şoförler: Kentin Yeni Renkleri

Amed Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Meclis Eş Sözcüsü Demet Ceylan, kadınların kamusal alanda güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için belediyenin 2024 yerel seçimleri sonrası kadın şoför projesini yeniden hayata geçirdiğini vurguladı.

2016’da kayyımların atanmasıyla birlikte kadın kurumlarıyla beraber kadın şoförlerin de pasifize edildiğini hatırlatan Ceylan, 2024 yerel seçimlerinden sonra belediye meclisinin kadın şoförler projesini aktif hale getirerek mülakat ve eğitim süreçleriyle onlarca kadını direksiyon başına taşıdığını anlattı.

Kadın şoförler, Amed’in önemli güzergahlarında, Fakülte, 500 Evler ve Araştırma duraklarında üç gün boyunca birlikte yolculuk ederek hem yolcularla hem de şehirle bağlarını güçlendirdi. Yolculardan, trafikte yürüyen yayalardan ve diğer araç sürücülerinden gelen kalp, zafer işaretleri, kornalar ve el selamları kadınların toplumdaki varlığının coşkuyla karşılandığını gösteriyor. Yolcuların “Hayırlı olsun” dilekleri, sarılmalar, annelerin ve yaşlı amcaların duaları bu dayanışmanın ve toplumsal cinsiyet özgürlüğünün somut örnekleri oldu.

Atölye Kursiyerleri: Geleneksel Roller Kırılıyor

Koşuyolu Kadın Merkezi’nde başlatılan doğal gaz petek ve klima tamiri kursu da kadınların geleneksel cinsiyet rollerini kırarak yeni beceriler kazandığı bir alan oldu. Kursiyer kadınlar, “Bu kurs bizim için hem ek iş hem de ekonomik özgürlük anlamına geliyor. Artık evimizin ve yakınlarımızın teknik tamir işlerini kendimiz yapıyoruz. ‘Bu işler sadece erkek işi’ anlayışı yanlış. Biz de yapabiliyoruz, petek ve klima tamiri artık bizim işimiz,” diyerek özgüvenlerini dile getirdi.

Med Gündem

Yolcuların Sesi: Toplumsal Kabul ve Destek

Yolcular, kadın şoförlere karşı büyük ilgi ve destek gösteriyor. “Hayırlı olsun” dilekleri, selamlaşmalar ve moral veren karşılıklı gülüşmeler, şehirde kadınların görünürlüğünü artırıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dair farkındalığı güçlendiriyor.

Gevaş ilçesine bağlı Kayalar köyünde şifalı otlar atölyesi
Gevaş ilçesine bağlı Kayalar köyünde şifalı otlar atölyesi
İçeriği Görüntüle

Demet Ceylan

Demet Ceylan: Kadın Politikalarında Kararlı Adımlar

Med Gündem haberinin sorularını yanıtlayan Amed Büyükşehir Belediyesi Meclis Eş Sözcüsü Demet Ceylan, belediyenin kadın politikalarına ilişkin kapsamlı bilgiler paylaştı. Ceylan, “Kadınların yaşadığı toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve özgürlük alanlarının kısıtlanması karşısında, belediye olarak kadınların sorunlarını tespit edip çözüm odaklı politikalar üretmeye büyük önem veriyoruz” dedi.

Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), 2016 yılında belediyeye kayyum atanmasıyla kapatılmıştı. Ancak, 8 yıl sonra kadın özgürlükçü politikalar doğrultusunda yeniden hizmete açılan DİKASUM, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Ceylan, kadın şoförlerle ilgili de önemli bilgiler paylaştı. “2014 yılında yürüttüğümüz projemizde, kayyumlar döneminde birçok kadın kurumu ile birlikte kadın şoförler pasifize edilmişti. Biz ise projemizi kaldığımız yerden yeniden devam ettirdik. Şu anda kadın şoförlerimiz kentin birçok hattında çalışıyor. Atölyelerimiz ve kadın kurumlarımızdaki kurslar da devam ediyor. Halen petek ve klima atölyelerimiz faaliyette” dedi.

Önümüzdeki günlerde tarih netleştiğinde duyurusu yapılacak olan Jin Kart uygulamasına da değinen Ceylan, “Geçmişte gerçekleştirdiğimiz bu uygulama için tekrar başvuru duyurusu yapılacak. Yerel yönetim olarak tüm belediyelerimizin katılımıyla kadın kırımlarına ilişkin çalışmalarımız sürüyor” diye ekledi.

Ceylan, İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen “Adettendir Üretiyoruz Projesi” kapsamında kentte açılan “Yıkanabilir Ped Yapma Atölyeleri”ne dikkat çekti. Kadınların regl yoksulluğu sorununa karşı geliştirilen bu girişimle, kadın sağlığı ve regl tabusuna yönelik eğitimlerin sağlandığını ve her mahallede yıkanabilir ped atölyelerinin yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’na bağlı Dicle Üniversitesi mülkiyetindeki “Üniversite Çamaşır Evi”nin yeniden hizmete açılmasıyla öğrencilere ücretsiz çamaşır yıkama imkânı sunulduğunu aktaran Ceylan, bu tür somut desteklerin kadınların günlük yaşamlarını kolaylaştırdığını belirtti.

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın mesleki kurslar, toplumsal cinsiyet ve kadın sağlığı eğitimleri, saha araştırmaları ve kadın buluşmaları gibi çok yönlü çalışmalarla yılda on binlerce kadına ulaştığını ifade eden Ceylan, “Yıl boyunca düzenlenen etkinlikler, eğitimler ve farkındalık çalışmaları kapsamında 47 bin 125 kadına dokunduk. Danışmanlık ve destek amaçlı birimlerimizle 8 bin 10 kadına doğrudan hizmet verdik” dedi.

“Kadınların yaşam merkezlerimizde verilen eğitimlerle kadın sağlığı, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele gibi kritik konularda bilinçlenmesini sağlıyoruz” diyen Ceylan, “Kadınların sorunlarına saha çalışmalarımızla ışık tutuyor, kent bilgi sistemimize işlediğimiz verilerle uzun vadeli çözümler üretiyoruz” diye ekledi.

Ceylan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gibi önemli günlerde gerçekleştirilen görünürlük ve farkındalık kampanyalarının kentteki kadın dayanışmasını güçlendirdiğinin altını çizdi.

Med Gündem olarak, yerel yönetimlerin kadın odaklı projelerini canlı yayınlar, haberler ve röportajlarla yakından takip ediyoruz. Bu hafta Amed Büyükşehir Belediyesi Meclis Eş Sözcüsü Demet Ceylan, kadın şoförler, yolcular ve kursiyerlerle gerçekleştirdiğimiz kapsamlı röportajın tamamı ve detayları YouTube kanalımızda yayınlanmıştır. https://youtu.be/cw-GUGGCQsY Gönüllü olarak kanalımıza abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızı ve web sitemizi takip ederek daha geniş kitlelere ulaştırılmasına destek olabilirsiniz.