İSTANBUL – MED GÜNDEM – Türkiye’de son yıllarda yeniden yoğun biçimde tartışılan “Demokratik Cumhuriyet” fikriyatı, İstanbul’da düzenlenecek konferansla yeniden siyasal ve toplumsal gündemin merkezine taşınıyor. Demokratik Cumhuriyet oluşumu, 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek “Cumhuriyetin Demokratik Dönüşümü Konferansı” öncesi yarın İstanbul’daki Hilton Oteli’nde basın toplantısı yapacak.

Toplantıda konferansın çağrı metni, programı ve temel tartışma başlıklarının kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Konferansın; Türkiye’nin demokratikleşme süreci, toplumsal barışın inşası, eşit yurttaşlık, çoğulculuk, özgürlükler ve birlikte yaşam perspektifi üzerine geniş bir tartışma zemini oluşturmayı hedeflediği belirtildi.
Demokratik Cumhuriyet oluşumu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin yeni bir siyasal eşiğe geldiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:
“Türkiye'nin demokrasi, barış ve eşit yurttaşlık mücadelesinin yeni bir eşiğinde; ortak geleceğimizi birlikte düşünmek, tartışmak ve yeniden kurmak amacıyla düzenleyeceğimiz ‘Cumhuriyetin Demokratik Dönüşümü Konferansı’nın çağrı metnini ve programını kamuoyuyla paylaşacağımız basın toplantısını gerçekleştiriyoruz.”
Açıklamada ayrıca, 13-14 Haziran’da İstanbul’da yapılacak konferansın; demokratikleşme, toplumsal barış, çoğulculuk, özgürlük, adalet ve ortak yaşam arayışlarını güçlendirmeyi amaçladığı ifade edildi. Konferansın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci yüzyılının “demokratik cumhuriyet” perspektifiyle yeniden tartışılmasını hedeflediği kaydedildi.
“Demokratik Cumhuriyet” tartışmaları yeniden gündemde
Türkiye’de özellikle Kürt sorunu, demokratikleşme ve yeni anayasa tartışmalarıyla birlikte uzun yıllardır gündemde olan “Demokratik Cumhuriyet” yaklaşımı, son dönemde yeniden daha görünür hale geldi. 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tarafından ortaya konulan demokratik cumhuriyet perspektifi; mevcut cumhuriyet modelinin demokratikleşme konusunda yaşadığı tıkanmaya karşı çözüm önerilerinden biri olarak değerlendirilmişti.
Bu yaklaşımda; farklı kimliklerin eşit yurttaşlık temelinde bir arada yaşaması, yerel demokrasi, çoğulculuk, özgürlüklerin genişletilmesi ve toplumsal barışın güçlendirilmesi öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Son yıllarda Türkiye’de yaşanan siyasal krizler, kutuplaşma, ekonomik sorunlar ve demokratikleşme tartışmalarıyla birlikte “Demokratik Cumhuriyet” fikriyatı yeniden kamuoyunda daha fazla tartışılmaya başlandı.
Siyasi gözlemciler, İstanbul’da yapılacak konferansın yalnızca bir düşünsel tartışma zemini değil, aynı zamanda ilerleyen süreçte yeni bir demokratik siyasal hat ya da parti oluşumunun ilk adımlarından biri olabileceğine dair değerlendirmelerde bulunuyor. Daha önce de kamuoyunda “Demokratik Cumhuriyet partisi” ya da benzeri siyasal yapılanma tartışmaları gündeme gelmişti.
Geniş çağrıcı listesi dikkat çekti Konferansın çağrıcıları arasında siyasetçi, akademisyen, hukukçu, insan hakları savunucusu, sanatçı ve yazarların yer aldığı geniş bir isim listesi bulunuyor. Çağrıcılar arasında; Ahmet Türk, Ali Bayramoğlu, Akın Birdal, Ayşegül Devecioğlu, Çilem Küçükkeleş, Diba Keskin, Doğu Ergil, Ender İmrek, Erdoğan Aydın, Fadıl Bedirhanoğlu, Fatma Bostan Ünsal, Fazıl Hüsnü Erdem, Ferhat Kentel, Gültan Kışanak, İhsan Eliaçık, Jülide Kural, Kuban Kural, Levent Köker, Mehmet Bekaroğlu, Mesut Yeğen, Nuray Türkmen, Pakrat Estukyan, Rıza Türmen, Süreyya Karacabey, Şebnem Korur Fincancı, Şükrü Aslan, Vahap Coşkun ve Zeynep Altıok. gibi isimler yer aldı.
Basın toplantısının yarın İstanbul Hilton Oteli’nde düzenleneceği, konferansın ise 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceği belirtildi.





