AMED / MED GÜNDEM – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türkiye’de en kapsamlı dil politikalarını savunan siyasi partiler arasında yer alıyor. Parti programında anadilde eğitimi temel bir hak ve eşit yurttaşlığın vazgeçilmez unsuru olarak tanımlayan DEM Parti, Kürtçe başta olmak üzere yok olma tehlikesi altındaki tüm dillerde eğitim verilmesini merkezi talepleri arasında sıralıyor.

Partinin yerel yönetim anlayışında da çok dillilik önemli bir yer tutuyor. DEM Parti’nin temsil ettiği siyasi gelenek, 2009 sonrası belediyelerde çok dilli hizmet modelini hayata geçirdi. Bu kapsamda belediye binalarındaki tabelalara Kürtçe ibareler eklendi; duyuru, afiş ve ilanlar kentlerin demografik yapısı dikkate alınarak iki, üç ya da dört dilde hazırlandı.
Kültür ve sanat alanında da çok dilli çalışmalar yürütüldü. Tiyatro, konser ve edebiyat etkinlikleri düzenlenirken; dil kursları açıldı, çocuklar için kreşler ve atölyeler kuruldu. Masal, kitap ve dergi basımları yapıldı; park, cadde ve kültür merkezlerine çok dilli isimler verildi.
Ancak 2016 yılında belediyelere kayyım atanmasıyla birlikte bu çalışmaların önemli bir kısmı kesintiye uğradı. Birçok yerde Kürtçe tabelaların kaldırıldığı, Kürtçe hizmet veren birimlerin kapatıldığı, kurs ve kreşlerin atıl hale getirildiği ve Kürtçe yayınların sonlandırıldığı ifade edildi.
Bu süreçte yeniden çok dilli eğitim çalışmalarını başlatan belediyelerden biri de Kayapınar Belediyesi oldu. Belediye bünyesinde açılan Zarokistan Xalxalok ve Zarokistan Perperik kreşleri, çok dilli eğitim modeliyle hizmet veriyor.
Konuya ilişkin daha önce Mezopotamya Ajansı’na konuşan Kayapınar Belediye Eş Başkan Yardımcısı Yılmaz Güneş, Zarokistan adı altında açılan çok dilli kreşlerin geçmişinin 2014 yılına dayandığını belirtti. Artan talebe dikkat çeken Güneş, bu yıl iki yeni kreş daha açmayı hedeflediklerini ifade etti.
Güneş, “Haftalık 32 saat çok dilli eğitim veriliyor. Dil Meclisi kurduk. Dil ve kültür alanındaki çalışmaları artırmayı hedefliyoruz. Çağrılar yetmiyor; çalışmalarımızı daha da hızlandırmalı ve güçlendirmeliyiz. Halkın talebi çok. Belediyelerin bu talebi halen karşılamaması özeleştiri konusudur” dedi.

Kayapınar Belediyesi Dil Komisyonu Eş Sözcüsü Erdal Özçelik, Zarokistan Perperik birim sorumlusu Fatma Demiralp, öğrenci velisi Resul Gür ile Kayapınar Zarokistan Koordinatörü Dilan Güvenç ve Xalxalok birim sorumlusu Medya Yerlikaya da 21 Şubat Dünya Dil Bayramı haftasında Med Gündem’den Gazeteci Hamza Özkan’ın sorularını yanıtladı.
Etkinlik kapsamında Perperik ve Xalxalok birimlerinde eğitim gören çocuklar, öğretmenler ve aileler anadillerinde hikâyeler okuyup şarkılar seslendirdi; müzik dinletisi ve koro etkinliği düzenlendi. Çok dilli eğitimin kültürel hafızanın korunmasındaki rolüne dikkat çekilen programda, anadilin çocukların kimlik gelişimindeki önemine vurgu yapıldı.
Röportajların ve etkinlik görüntülerinin tamamı Med Gündem YouTube kanalında izlenebiliyor.








