AMED / MED GÜNDEM – Amed başta olmak üzere son yıllarda ev emekçisi ve işçi kadınlar, kendi emekleriyle iş kurmaya yöneliyor. Kadınların açtığı iş yeri sayısı her geçen gün artarken, birçok kadın ekonomik özgürlüğünü yaratmak için üretim alanlarında yer almaya devam ediyor.

KOSGEB, İŞKUR, ticaret odaları, esnaf odaları ve Avrupa Birliği destek programlarının kadın girişimcilere sunduğu destekler de kadınların iş yaşamına katılımını artırıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında pratikleşmesi gerektiğini belirten kadınlar, ekonomik yaşamda eşit temsiliyetin önemine dikkat çekiyor. Amed’in Bağlar ilçesinde yaşayan kardeşler Avniye ve Mekiye Dindar da kendi emekleriyle iş yeri açarak üretime katılan kadınlardan oldu.
Yıllarca farklı iş yerlerinde emekçi ve işçi olarak çalışan Dindar kardeşler, yaklaşık iki hafta önce Bağlar ilçesi Seyfi Şamil Mahallesi’nde “Öz Kardeşler Ev Yemekleri” isimli iş yerini açtı. İş yerinde sabah kahvaltısı, tost, çorba, gözleme ve çeşitli sulu yemekler hazırlayan kardeşler, gün boyu müşterilerine hizmet veriyor.
Kadın emeğini görünür kılmayı amaçlayan Med Gündem’e konuşan Mekiye Dindar, uzun yıllar başka iş yerlerinde çalıştığını belirterek artık kendi emekleri için çalıştıklarını söyledi.


Dindar, “Yıllardır evde yemek yapıyordum. Birçok iş yerinde çalıştım, hep işçiydik. Şimdi kendi işimizi yapıyoruz. Emeğimizle çalışıyoruz ve mutlu hissediyoruz. Başaracağımıza inanıyoruz. Daha yeniyiz ama zamanla müşterilerimizin yemeklerimizden ve hizmetimizden memnun kalacağını düşünüyoruz” dedi.
Kardeşi Avniye Dindar ise kardeş dayanışmasıyla iş yerini birlikte işlettiklerini belirterek, “Birlikte yaşıyoruz, birlikte emek veriyoruz. Sabah kahvaltısı çıkarıyoruz. Çorba, tost, gözleme ile öğle ve akşam için sulu yemek çeşitlerimiz bulunuyor. Sabah saat 07.00’de açıyoruz, akşam 21.00’e kadar hizmet veriyoruz. Yaz aylarında çalışma saatlerimiz değişebilir” diye konuştu.
Kadın dayanışmasının önemine dikkat çeken Dindar kardeşler, kadın esnafların daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Kadın girişimcilere yönelik desteklerden yararlanmak istediklerini belirten kardeşler, “KOSGEB, odalar ve ilgili kurumların kadın esnaflara sunduğu desteklerden biz de yararlanmak istiyoruz. Ev emekçisi kadınlar da kendi yeteneklerini üretime dönüştürmeli. İnsan kendi emeğiyle çalışınca daha mutlu ve gururlu oluyor” ifadelerini kullandı.
Dindar kardeşlerin işlettiği Öz Kardeşler Ev Yemekleri, Bağlar ilçesi Seyfi Şamil Mahallesi Karacadağ Bulvarı Aykut Apartmanı No:2 adresinde hizmet veriyor. İş yerinin halk arasında “Kuruçeşme Bağlar Kaymakamlığı karşısı” olarak bilinen noktada bulunduğu belirtildi. Sipariş hattı ise 0501 519 27 99 olarak paylaşıldı.