MERSİN / MED GÜNDEM – Barış Akademisyeni Bediz Yılmaz, Mersin’de ÜTO’s Yeniden Kitabevi Cafe’de düzenlenen sunumda Longo Mai / Bir Komün Deneyimi ve akademik çalışmalarını anlattı. Sunum sonrası Med Gündem’in “Demeter’in Bahçesi” programının moderatörü sanatçı Gülhan Bişeng’in sorularını yanıtlayan Yılmaz, akademik çalışmaları ile alternatif yaşam modeli Longo Mai deneyimlerini paylaştı.

Gülhan Bişeng ve Bediz Yılmaz’dan Alternatif Yaşam Modelleri Üzerine Söyleşi
Mersin’de gerçekleştirilen etkinlikte sanatçı Gülhan Bişeng, “Longo Mai / Bir Komün Deneyimi” kitabının yazarı ve akademisyen Bediz Yılmaz ile bir araya geldi. Bişeng, Yılmaz’ı “Mersin’e hoş geldiniz” diyerek karşıladı ve uzun süredir İstanbul’da olmasında bir araya gelemediklerini belirterek sohbeti başlattı.
Yılmaz, son dönemdeki çalışmalarını özetlerken özellikle tarım, gıda, ekoloji ve agroekoloji alanlarında yoğunlaştığını ifade etti. Söyleşide, uzun yıllardır araştırdığı Longo Mai kolektifini anlattı:
“Longo Mai, 68 kuşağından doğmuş ve Avrupa’da alternatif bir yaşam modeli sunan bir oluşum. 70’li yıllarda Fransa’nın güneyinde bir grup genç tarafından kapitalizm ve şiddet karşıtlığı temelinde kuruluyor. Kent kökenli gençler burada tarım, hayvancılık, ekmek yapımı ve yapı inşasını öğrenerek daha özerk bir yaşam sürüyorlar.”
Yılmaz, kolektifin yalnızca kendi içinde değil, dünya genelinde olup bitenlere karşı da aktif bir dayanışma ağı kurduğunu vurguladı. Ayrıca kadınların yapı içindeki eşit konumuna dikkat çekerek sistemin “birlikte öğrenmeye” dayandığını belirtti.
Söyleşide Bişeng, bu tür kolektif yaşamların sürdürülebilir olup olmadığını sorarak “Umut verici bir model. Başka yerlerde de mümkün olabilir mi?” diye sordu.
Yılmaz bu soruya şöyle yanıt verdi:
“Bence neredeyse mümkün. Bugünkü toplumsal düzen sürdürülebilir değil; kentler artık yaşanabilir olmaktan uzak. Kapitalizmin mevcut hali hem insanı hem doğayı sömürüyor. Bir noktada bu düzen kırılacak ve yeni yaşam arayışları başlayacak. Bu tür örnekler bize yol gösteriyor.”
Yılmaz ayrıca, deprem, ekonomik kriz veya pandemi gibi kriz dönemlerine hazırlık açısından tarım yapmayı, temel yapı inşa etmeyi, yiyecek ve enerji üretmeyi öğrenmenin önemine dikkat çekti.
Söyleşi Bişeng’in teşekkürleriyle sona erdi. Bişeng, Yılmaz’ın paylaşımlarının “tüketilen bir yaşamın yeniden var edilebilmesi için umut verdiğini” söyledi.
Bediz Yılmaz Kimdir?
Bediz Yılmaz, göç, kentsel çalışma, mekânsal ayrışma ve toplumsal cinsiyet konularında uzman bir araştırmacıdır.
* Lisans eğitimini Siyaset ve İdari Bilimler alanında tamamlamış, ardından Paris VIII Üniversitesi’nde “zorunlu göçmenlerin sosyal dışlanması” üzerine yaptığı doktora tezi ile mezun olmuştur.
* Akademik kariyerine Mersin Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde başlamış; Eylül 2006 - Ağustos 2016 arasında öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
* 2016 yılında Barış Akademisyenleri Bildirisi (Barış İçin Akademisyenler) imzacısı olduğu için görevinden uzaklaştırılmıştır.
* Daha sonra Almanya’ya geçerek Osnabrück Üniversitesi’nde Göç Araştırmaları ve Kültürlerarası Çalışmalar Enstitüsü’nde (IMIS) araştırmacı olarak çalışmaya başlamıştır.
* Araştırmalarında zorunlu göç / zorla çalıştırma ilişkisi, kadın göçmenlerin işgücü ve kentsel dışlanma gibi konulara odaklanmaktadır. İstanbul’da kent tarımı yapmaktadır.
Not: Söyleşi Med Gündem ve Gülhan Bişeng'in YouTube kanalında yayınlandı.