AMED - Ergani’de bu yıl ikincisi düzenlenen Kitap Günleri, 3’üncü gününde çeşitli etkinliklerle devam etti.
Ergani Belediyesi ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) düzenlediği 2’nci Ergani Kitap Günleri üçüncü gününde yoğun katılımla sürdü. “Dünya kelimelerle bir araya geliyor” şiarıyla düzenlenen kitap fuarı, 10 Mayıs’ta sona erecek.

Gün boyunca “Kitap Okuma Kulüplerinin Etkisi”, “Edebiyatta Yersizlik”, “Dayika Sakîne: Emrê Dirêj Bextê Reş”, “Şahiya Helbestan”, Metin Yeğin’in katıldığı “Direniş ve Kültür” ile “Kemal Varol ve Ergani” başlıklı söyleşiler gerçekleştirildi. Program kapsamında şiir dinletileri düzenlenirken, çok sayıda yazar da okurlarıyla bir araya geldi.
Anadilde yayınlar dikkat çekti
Kitap Günleri’nde özellikle Kürtçe yayınlara ve çocuk kitaplarına yoğun ilgi gösterildi. Fuarda çocuklara yönelik etkinlikler, masal anlatımları ve müzik dinletileri de gerçekleştirildi. Kent merkezinin yanı sıra çevre ilçelerden gelen yurttaşların katılımı dikkat çekti.
“Okumaktan uzaklaşan toplum sorunlarla karşı karşıya”
Etkinliğe ilişkin Gazeteci Hamza Özkan’a konuşan Eğitim Sen Ergani Şube Eş Başkanı Gülser Sergül, kitap fuarlarının toplumsal açıdan önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Sergül, özellikle gençlerin ve çocukların kitaplarla buluşmasının kültürel gelişim açısından önemli olduğunu belirtti.
Toplumda giderek büyüyen şiddet sarmalına dikkat çeken Sergül, bilimden uzaklaşan eğitim sisteminin gençleri okumaktan uzaklaştırdığını ifade ederek, “İnsanlar okumaktan uzak kaldıkça toplumdan da kopuyor. Bu tür etkinliklerin yaşamın bir parçası haline gelmesi gerekiyor” dedi.
“Kayyım döneminde kültürel çalışmalar sekteye uğradı”
Daha önce uzun yıllar bu ölçekte kültürel etkinliklerin yapılamadığını belirten Sergül, kayyum politikalarının belediyelerin kültürel çalışmalarını olumsuz etkilediğini söyledi. Kitap Günleri’nin yeniden düzenlenmesinin önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Sergül, etkinliklerin daha da büyütülmesi gerektiğini dile getirdi.
“Katılım bizi umutlandırıyor”
Ergani Belediyesi Kültür ve Sosyal Politikalar Müdürü Zehra Seçkin Erdem ise bu yıl katılımın geçen yıla göre daha yüksek olduğunu belirterek, halkın ilgisinin kendilerini motive ettiğini söyledi.
Madde bağımlılığı ve suça sürüklenmenin arttığı bir dönemde kültürel etkinliklerin önemine dikkat çeken Erdem, “İnsanların kitapla, kültürle ve sanatla buluşması toplum açısından çok kıymetli. Özellikle gençlerin ve çocukların bu etkinliklerde yer alması bize umut veriyor” diye konuştu.
Dört gün süren Ergani Kitap Günleri, yarın gerçekleştirilecek son programların ardından sona erecek.








